tisdag 27 september 2016

Källkritik


En del källor menar att barnarbetet under industriella revolutionen var något negativt. källorna som påstår att det är negativt är för de mesta barnen som själv har upplevt barnarbete. Barnen som har arbetat i fabrikerna påstår att det var damm i fabrikerna som gav dem dålig hälsa, att de lider av törst och hunger, hur de har fått vikter fastskruvade på öronen bland annat. Om man ser det från barnens synvinkel låter arbetet i fabrikerna väldigt negativt. En källa av en övervakare är neutral. Han berättar om arbetstiderna och hur dem arbetar och svarar bara neutralt på frågorna. han nämner också att det är mycket vanligt att barn skadas under arbetet.

Å andra sidan menar vissa källor att barnarbetet i fabriker under industriella revolutionen var något positivt. En källa( Dr. Andrew oue) påstår att barnen på fabrikerna är glada, pigga och alärta.

"De visade inga tecken på utmattning när de gick hem på kvällen; tvärtom de började genast hoppa runt och leka, på samma sätt som pojkar som går från skolan."

Hans syn på barnarbetet skiljer sig mycket hur de andra källorna beskriver situationen. Enligt barnen brukade de inte hoppa och leka när de skulle hem från fabriken t.ex. En källa som är av en fabriksägare är neutral men påstår att arbetsdagarna är så långa eftersom att arbetet är enkelt. Det kan stämma men han nämner dock varken något positivt eller negativt om barnarbetet, därför är källan neutral.

Vi måste alltså vara försiktiga med vilka källor vi använder därför att en del av källorna har upplevt hur det är att arbeta i en fabrik som barn. Det vi inte känner till är när i tid de blir utfrågade i parlamentet. Ju längre tiden går ju mer glömmer vi, därför kan källorna ha glömt eller lagt till fakta om deras upplevelse. De kan också ha hört andra berätta om sina upplevelser i fabriken och blandar då ihop berättelser och sina egna upplevelser.

Man kan misstänka att vissa källor kan vara vinklade. Barnen skulle kunna ha överdrivit hur de var att arbeta i fabrikerna. De källorna med personliga åsikter känns mest troliga att vara vinklade. Dock är dock liten chans att källorna är beroende då alla källor förhoppningsvis är förstahandskällor.

Det dom däremot är bra med källorna är att de har upplevt fabriksarbete som barn och är relativt nära i tiden. Eftersom flera av källorna beskriver ungefär samma sak förstärker de varandra och blir en trovärdigare primärkälla.

Källan som handlar om en fabriksinspektör som påpekar att allt på fabriken är bra kan vara påverkad. Fabriksinspektören påstår att inga barn har skadats på fabriken och att alla barn är väldigt glada. Det kan bero på att fabriksägaren har fått barnen att bete sig så bara för att fabriksinspektören ska komma och kolla att allt är bra. Så det finns en chans att det som fabriksinspektören sa inte stämmer. Det stämmer inte heller överens med barnens beskrivningar över hur det var på arbetsplatsen.

Jag tycker att källorna som barnen har berättat är väldigt troliga. Alla är primärkällor och något som de själv har upplevt. Jag tycker att källor som själv har en åsikt och har upplevt något är trovärdigast när det gäller historia. Det känns som att när alla barn säger ungefär samma sak blir källorna ännu trovärdiga. Därför tror jag att arbetsförhållanderna i barnarbetet under industriella revolutionen var dåliga. De källor som påstår att det är positivt är inte lika trovärdiga tycker jag då de inte stämmer överens med resten. Då kan man fundera ut att den kan vara tendensiös bland annat. De neutrala källorna stämmer också bättre överens med de negative till mestadels. Då det är liknande information men att de negativa källorna innehåller personliga åsikter.

måndag 19 september 2016

livsvilkor

uppgift 3- hur levde man under industriella revolutionen?


Ingeborg föddes 1904 i England. Hennes förfäder härstammar från Sverige och levde där under den Svenska industriella revolutionen. Idag ska vi följa hennes Svenska släktingar under 1800- talet. Innan revolutionen hade de ett ganska bra liv, de hade mat på bordet så de oftast räckte. Under vinterhalvåret fanns det mindre att äta, då fick man äta mest gröt. De hade lagom långa arbetsdagar och hade tid till att ha kul och göra aktiviteter med grannarna. De bodde på en gård utanför staden. Familjen består av mamma, pappa och fem barn. Barnen var 7, 8, 9, 12 och 13 år gamla. Deras arbete var hemma på gården. Mamman och barnen jobbade inomhus med att spinna och väva garn, som dom sedan kunde sälja i staden. Pappan jobbade ute med att skörda, trädgårdsarbete m.m. Han hjälpte också till med att väva ibland.

Året är i mitten av 1800- talet och den industriella revolutionen hade startats då hantverk ersattes av maskiner. Då fick familjens liv en förändring. Dom var tvungna att flytta ifrån gården till en liten stuga i stan tillsammans med andra familjer för att börja jobba på en fabrik i närheten så att de kunde försörja sig. Då fick de mycket sämre förutsättningar. Dom hade långa arbetsdagar, deras arbete var farligt, tjänade lite pengar och fick bo trångt. Deras arbete var också smutsigt och ohygieniskt och människorna var alltid slitna och smutsiga. Under den industriella revolutionen uppkom en ny samhälls klass. Arbetarklassen kallades den, i den tillhörde alla som jobbade i fabrikerna. Samhället var inte bra för arbetarklassen. Det var många som svälte ihjäl på grund av fattigdom, många dog av sjukdomar. Många blev smittade eftersom man bodde så trångt och hade dålig hygien.

Däremot blev det bättre konsekvenser av revolutionen för de rika. Fabriksägarna tjänade mycket pengar. Landet fick också mer pengar eftersom det blev ett effektivt arbete och det kostade inte mycket för staten eftersom att lönerna var så låga. Det var skillnad mellan rika och fattiga eftersom de fattiga fick slita i fabrikerna med dåliga arbetsvilkor medans de rika tjänade bra och styrde över fabrikerna. En skillnad var också hur de gick klädda. De rika hade på sig moderiktiga kläder i olika morderna färger. Kvinnorna bar klänning och männen hade höga stövlar, hatt, skjorta med en väst. Medans de fattiga hade liknande kläder fat inte lika fina eller dyra. Kvinnorna hade inte lika eleganta klänningar och männen hade inte lika dyra eller utsmyckade skjortor och västar
Överklass
Arbetarklass
En dag för Ingeborgs släktingar kunde se ut så att klockan 06:00 börjar arbetet i fabriken. Hela familjen jobbar. De fick jobba med maskinerna som började användas under industriella revolutionen. De maskinerna var bland annat spinnhjulet och ångmaskinen. De jobbade hårt hela dagen tills klockan 20:00 då arbetsdagen slutade. De åt middag inne i fabriken. Dom hade absolut inte lika mycket frihet och fritid som innan.


Det var väldigt många barn som arbetade i fabriker under industriella revolutionen. Utan alla barn skulle inte industriella revolutionen gå att genomföra. Det var så mycket barn som jobbade eftersom dem är billig arbetskraft och då tjänar fabriksägarna mer, och för att dom var små och kunde krypa in i maskiner bland annat. Men det var väldigt farligt för barnen att jobba där också. De skadades av maskinerna och kunde bli slagna eller piskade av fabriksägaren.

"Hon fastnade med sitt förkläde i den snurrande valsen. Hon drogs runt och pressades upprepade gånger mellan valsen och kardningsmotorn. Hennes högra ben hittades en bit bort.." Berättar en fabriksinspektör.

Barnen jobbade precis som de vuxna väldigt långa dagar, men de fick minde betalt än de vuxna. Så barnen hade det inte så bra under industriella revolutionen. Men i England kom det olika lagar angående barnarbete. Den första lagen tillät att barn jobbade 8 timmar men inte mer. Lagstiftningsprocessen pågick ett tag, det kom nya lagar under 1833-1850.  Men lagarna tillät tillslut inte barn att jobba inom industrin. Då började vissa barn i skolan. Men det var för det mesta bara barn från de rika familjerna som gick i skolan. I England kostade det pengar att gå i skolan, i Sverige var det gratis men många kunde inte gå i skolan ändå för att de behövde hjälpa föräldrarna. Eftersom att inte barnen länge kunde jobba i fabrikerna fick man utveckla nya maskiner för att ersätta barnens arbete.















torsdag 8 september 2016

Industriella revolutionen

uppgift 4
jag tror att Sverige hamnade efter inom industrin pågrund av lagar. det kom en ny lag i Sverige att vem som helst inte kan köpa böndernas mark och resurser. det mesta Sverige exportera under denna period var ståljärn, och materialen som användes fanns bara på böndernas gårdar. Då efter lagen när bönderna sålde material till vilka dom ville kunde inte industrin fortsätta eftersom det fanns inte mycket material kvar som bönderna ville att industrin skulle ha. Det kom också en lag att det inte skulle tillverkas fler järnindustrier och då går produktionen ner. Sverige hade alla förutsättningar precis som i England till att starta en revolution men eftersom industrin började gå segt efter lagarna blev det ingen revolution.

Analys av industriella revolutionen

  • orsaken till att industriella revolutionen startade var att jordbruket hade förbättrats mycket under 1700- talet i England. Man började använda tekniska lösningar och odla nya grödor. Då blev jordbruket så effektivt så att många blev arbetslösa och då kunde dom börja jobba med industri istället. man hade alltså teknik, arbetskraft, pengar och resuresr tillräckligt.
  • Händelser under den industriella revolutionen var bland annat att många nya maskiner började användas tex. spinnmaskin till att tillverka textil. Ångmaskinen som uppfanns under industriella revolutionen var en viktig maskin. Eftersom man kunde placera den var som helst om man hade tillgång till bränsle.
  • Konsekvenser av den industriella revolutionen blev att Storbritannien blev rikt. Eftersom produktionen av varor ökade så kraftigt. Men industriarbetarna fick inte mer pengar för de, dom hade låga löner och långa dagar.

Reflektera över hur man använder historia idag

Jag tror att arrangörerna av os väljer att lyfta fram industriella revolutionen eftersom att det var en viktig händelse i England. Det spelar en stor roll för hur världen är idag. Jag tror att dom vill visa resten av länderna hur det gick till när man började tillverka i fabriker, annars har man ingen koll på vad ens saker egentligen kommer ifrån. Dom var stolta över att revolutionen skedde i Storbritanien och att dom har utvecklat maskiner och fabriker som spelar stor roll även idag.