Ingeborg föddes 1904 i England. Hennes förfäder härstammar från Sverige och levde där under den Svenska industriella revolutionen. Idag ska vi följa hennes Svenska släktingar under 1800- talet. Innan revolutionen hade de ett ganska bra liv, de hade mat på bordet så de oftast räckte. Under vinterhalvåret fanns det mindre att äta, då fick man äta mest gröt. De hade lagom långa arbetsdagar och hade tid till att ha kul och göra aktiviteter med grannarna. De bodde på en gård utanför staden. Familjen består av mamma, pappa och fem barn. Barnen var 7, 8, 9, 12 och 13 år gamla. Deras arbete var hemma på gården. Mamman och barnen jobbade inomhus med att spinna och väva garn, som dom sedan kunde sälja i staden. Pappan jobbade ute med att skörda, trädgårdsarbete m.m. Han hjälpte också till med att väva ibland.
Året är i mitten av 1800- talet och den industriella revolutionen hade startats då hantverk ersattes av maskiner. Då fick familjens liv en förändring. Dom var tvungna att flytta ifrån gården till en liten stuga i stan tillsammans med andra familjer för att börja jobba på en fabrik i närheten så att de kunde försörja sig. Då fick de mycket sämre förutsättningar. Dom hade långa arbetsdagar, deras arbete var farligt, tjänade lite pengar och fick bo trångt. Deras arbete var också smutsigt och ohygieniskt och människorna var alltid slitna och smutsiga. Under den industriella revolutionen uppkom en ny samhälls klass. Arbetarklassen kallades den, i den tillhörde alla som jobbade i fabrikerna. Samhället var inte bra för arbetarklassen. Det var många som svälte ihjäl på grund av fattigdom, många dog av sjukdomar. Många blev smittade eftersom man bodde så trångt och hade dålig hygien.
Däremot blev det bättre konsekvenser av revolutionen för de rika. Fabriksägarna tjänade mycket pengar. Landet fick också mer pengar eftersom det blev ett effektivt arbete och det kostade inte mycket för staten eftersom att lönerna var så låga. Det var skillnad mellan rika och fattiga eftersom de fattiga fick slita i fabrikerna med dåliga arbetsvilkor medans de rika tjänade bra och styrde över fabrikerna. En skillnad var också hur de gick klädda. De rika hade på sig moderiktiga kläder i olika morderna färger. Kvinnorna bar klänning och männen hade höga stövlar, hatt, skjorta med en väst. Medans de fattiga hade liknande kläder fat inte lika fina eller dyra. Kvinnorna hade inte lika eleganta klänningar och männen hade inte lika dyra eller utsmyckade skjortor och västar
![]() |
Överklass |
![]() |
Arbetarklass |

Det var väldigt många barn som arbetade i fabriker under industriella revolutionen. Utan alla barn skulle inte industriella revolutionen gå att genomföra. Det var så mycket barn som jobbade eftersom dem är billig arbetskraft och då tjänar fabriksägarna mer, och för att dom var små och kunde krypa in i maskiner bland annat. Men det var väldigt farligt för barnen att jobba där också. De skadades av maskinerna och kunde bli slagna eller piskade av fabriksägaren.
"Hon fastnade med sitt förkläde i den snurrande valsen. Hon drogs runt och pressades upprepade gånger mellan valsen och kardningsmotorn. Hennes högra ben hittades en bit bort.." Berättar en fabriksinspektör.
Barnen jobbade precis som de vuxna väldigt långa dagar, men de fick minde betalt än de vuxna. Så barnen hade det inte så bra under industriella revolutionen. Men i England kom det olika lagar angående barnarbete. Den första lagen tillät att barn jobbade 8 timmar men inte mer. Lagstiftningsprocessen pågick ett tag, det kom nya lagar under 1833-1850. Men lagarna tillät tillslut inte barn att jobba inom industrin. Då började vissa barn i skolan. Men det var för det mesta bara barn från de rika familjerna som gick i skolan. I England kostade det pengar att gå i skolan, i Sverige var det gratis men många kunde inte gå i skolan ändå för att de behövde hjälpa föräldrarna. Eftersom att inte barnen länge kunde jobba i fabrikerna fick man utveckla nya maskiner för att ersätta barnens arbete.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar